top of page

Keinolihan tuotannon merkittävä askel otetaan nyt Suomessa - Lappeenrantaan rakenteilla oleva laitos mahdollistaa ennennäkemättömän mittakaavan

Ivy Farm (Oxford, UK) ja Synbio Powerlabs (Espoo) solmivat sopimuksen naudan keinolihan tuotannon laajentamisesta Suomessa maailman suurimpaan tähän tarkoitukseen soveltuvaan laitokseen. 


Synbio Powerlabs Oy ja Ivy Farm Technologies Ltd., Iso-Britannian johtava keinolihaa kehittävä yritys, ovat ilmoittaneet uudesta yhteistyösopimuksesta, jonka tavoitteena on tuottaa keinolihaa Synbio Powerlabsin uudessa biotekniikan pilot -laitoksessa. Keinolihalla tarkoitetaan bioreaktorissa kasvatettuja naudan lihas- ja rasvasoluja. 


Synbio Powerlabs muuntaa Valion entisen elintarvikelaitoksen Lappeenrannassa monipuoliseksi solumaatalouden ja ruokainnovaatioiden keskukseksi. Business Finlandin on myöntänyt laitokselle 2,99 miljoonan euron tuen, lisäksi yhtiö on saanut yksityistä rahoitusta. Hanke vahvistaa Suomen asemaa vaihtoehtoisten proteiinien huippuosaamiskeskuksena.


Uusi laitos aloittaa toimintansa vuoden 2025 ensimmäisellä neljänneksellä. Se on suunniteltu tukemaan startup -yritysten ja tutkimuslaitosten innovaatioiden kaupallistamishankkeita, joissa laboratoriomittakaavan tuotannosta siirrytään esi-kaupalliselle tasolle. Laitokseen rakennetaan parhaillaan bioreaktoreita, joiden kapasiteetit ovat 10 000 litraa ja 27 000 litraa. Lisäksi sinne rakennetaan kuusi täysimittaista 250 000 litran reaktoria. Valmistuttuaan se on maailman suurin täsmäfermentointilaitos.


Synbio Powerlabs pilot facility

Synbio Powerlabs laitos Lappeerannassa Kuva: Clingate Oy


Osana tätä ainutlaatuista kumppanuutta Ivy Farm osoittaa ensimmäisenä maailmassa nisäkässolujen kasvatuksen skaalautuvuuden suureen mittakaavaan. Ivy Farmille kumppanuus tarjoaa strategisen edun, sillä se vähentää tuotannon laajentamiseen liittyviä kustannuksia ja riskejä. Kumppanuus keskittyy teknologian siirtoon ja tuotannon skaalaamiseen 10 000 litran bioreaktoreihin. Tulevina vuosina suunnitelmissa on edelleen kasvattaa tuotannon mittakaavaa ja tehokkuutta. 


Ensimmäisen soluviljellyn naudan keinolihan maistiaistilaisuus Pohjoismaissa

Uusi kumppanuus julkistettiin torstaina Islannin innovaatioviikolla, jossa Ivy Farm isännöi yhdessä ORF Geneticsin kanssa ensimmäisen naudan keinolihan maistiaistilaisuuden Pohjoismaissa.  Ivy Farmin soluviljeltyä premium Angus-naudanlihaa maistellaan tilaisuudessa, jonka annokset valmistaa Brút-ravintolan keittiömestari Ólafur Örn Ólafsson.


Keinolihapullia

Keinolihapullia Kuva: Ivy Farm


Pohjoismaat ovat Ivy Farmille ja keinolihamarkkinoille merkittävää kasvualuetta, missä on edistyksellinen tutkimusilmapiiri ja vahva tahto vahvistaa kansallista ruokaturvaa uusien innovaatioiden avulla. Lähi-idän maat ovat myös suuria lihan tuojia, joille keinolihan tuotanto toisi merkittävää etua ruokaturvan näkökulmasta. Näillä mailla on myös runsaasti uusiutuvaa energiaa, joka on suuri etu solumaataloudelle.


Kommentit yhteistyöstä

Richard Dillon, Ivy Farm Technologiesin toimitusjohtaja kertoo: "Kumppanuus Synbio Powerlabsin kanssa on merkittävä virstanpylväs Ivy Farmille ja tavoitteillemme laajentaa keinolihan tuotantoa maailmanlaajuisesti. Hyödyntämällä Synbio Powerlabsin asiantuntemusta ja huippuinfrastruktuuria, vähennämme tuotannon laajentamiseen liittyviä riskejä ja osoitamme teknologiamme skaalautuvuuden, parantaen samalla tuotantokapasiteettiamme."


Alejandro Antalich, Synbio Powerlabsin hallituksen puheenjohtaja, jatkaa: “Yhteistyömme Ivy Farm Technologiesin kanssa avaa uuden luvun korkealaatuisten elintarvikkeiden tuotannossa, mahdollistaen nisäkässolujen kasvatuksen suurissa bioreaktoreissa. Tarjoamme kestäviä ratkaisuja, jotka vastaavat kasvavan väestön tarpeisiin. Yhdistämällä huipputeknologiamme ja innovatiivisen ajattelumme, emme ainoastaan uudista lihan tuotantotapoja, vaan luomme myös tehokkaamman, skaalautuvamman ja ympäristöystävällisemmän lähestymistavan suuren mittakaavan tuotantoon."


Tietoa Ivy Farm:

Ivy Farm Technologies on keinolihaa valmistava  yritys, jonka tavoitteena on tuottaa eettistä, aitoa lihaa ilman teollisen maatalouden ympäristövaikutuksia. Alun perin Oxfordin yliopistosta lähtöisin oleva yritys on kehittänyt ainutlaatuisen teknologian, joka mahdollistaa alan skaalaus- ja kustannushaasteiden ratkaisemisen.


Tietoa Synbio Powerlabs Oy:stä:

Synbio Powerlabs on synteettisen biologian parissa toimiva yritys, joka geenitekniikan ja bioprosessien avulla tarjoaa ratkaisuja aikamme suurimpiin haasteisiin. Kestävyys, strategiset yhteistyöt, tutkimuskumppanuudet ja jatkuva innovointi ovat Synbio Powerlabsin keskeisiä toimintaperiaatteita, joiden pohjalta se kehittää materiaali- ja  elintarviketeollisuutta mullistavia seuraavan sukupolven bioteknologioita.


Tietoa Clingate Oy:stä:

Clingate on uraauurtava yritys Lappeenrannassa, joka rakentaa maailman suurinta teollista täsmäfermentointilaitosta.Se  tarjoaa  yrityksille ja tutkimusorganisaatioille sekä maailmanluokan infrastruktuurin että alustan innovaatioille ja yhteistyölle.


Comments


Commenting has been turned off.
Abstract side F2 1-min.jpg
bottom of page